מדענים החלו להתעניין בחומצות שומן מסוג אומגה 3, כאשר התחילו להגיע דיווחים על אוכלוסיית האסקימוסים אשר מרבה לצרוך מזון עשיר בשמן דגים. אוכלוסיה זו התאפיינה, בשיעור נמוך של מחלות לב. מחקרים קליניים הוכיחו שלשתי חומצות DHA ו- EPA – השפעה אנטי דלקתית.
לחומצת DHA – חשיבות בתפקוד המוח ובריאות הפרקים.
EPA – מווסת דלקות, קרישת דם וזרימת דם.
שמן דגים, מכיל חומרים אנטי דלקתיים מאחר ודלקת תת-קלינית, נחשבת לאחר הגורמים המאיצים את הזדקנות העור. אומגה 3+6, נחשבים כתוספים הכרחיים להאטת הזדקנות העור. תוספים אלו, עוזרים בהחלמת פצעים, מסייעים בהחלמה מבעיות עור כגון: פסוריאזיס, אקזמה, לופוס, עור יבש, נשירת שיער וציפורניים שבירות.
דלקת תת קלינית – נגרמת מפגיעה של ראדיקלים חופשיים.
אך בטרם ניכנס להשפעות הבריאותיות של חומצות שומן אלו, בואו ונבין מהן חומצות שומן ?
חומצות שומן הן קבוצה של תרכובות אורגניות בעלות חשיבות עליונה בכל היצורים החיים.
תפקידם
– חומצות שומן הן המרכיב העיקרי בפוספולידים, אשר הינם המרכיב העיקרי בממברנת התא בכל היצורים החיים.
– כידוע, ישנם ויטמינים מסיסי שומן בלבד ! (E, A, K ועוד) וללא חומצות השומן, הגוף לא יוכל להשתמש בויטמינים אלו.
– הורמונים רבים מבוססים על חומצות שומן. ללא חומצות שומן, התפקוד ההורמונאלי של הגוף – נפגע, דבר הגורם לפגיעת שרשרת בתפקוד התקין של הגוף.
– כשחומצות השומן מתפרקות בתא, משתחררת אנרגיה גבוהה בהרבה מזו המתקבלת מפירוק חלבונים ופחמימות. חומצות השומן, מהוות עתודת אנרגיה בגוף.
ביוכימיה
קרוב ל- 100 סוגים של חומצות שומן קיימות בטבע. מבחינה כימית, הן מחולקות ל- 3 קבוצות. חומצות שומן רוויות, חומצות שומן חד, בלתי רוויות וחומצות שומן רב, בלתי רוויות. חומצות השומן כולן, עשויות אטומים של פחמן ואטומים של מימן. בקצה כל חומצת שומן, קיימת קבוצת קרבוקסיל (COOH). חומצות השומן הינן לפיכך, חומצות קרבוקסיליות.
* חומצת שומן רוויה = רוויה אטומי מימן הקשורים לכל אטומי הפחמן – חומצות שומן אלו נוטות להיות מוצקות בטמפרטורת החדר.
* חומצת שומן בלתי רוויה = חומצה שאינה רוויה באטומי מימן – חומצה זו נוטה להיות במצב צבירה נוזלי בטמפרטורת החדר.
* חומצת שומן חד בלתי רוויה – (בעלת קשר כפול אחד) חומצות מסוגי זה נמצאות לרוב בשמן זית. שמן נוזל הנעשה בכבישה קרה ויהפוך מוצק עם ירידת הטמפרטורה ל- 5 מעלות.
* חומצה רב בלתי רוויה (כאשר חסרים שני זוגות אטומי מימן לפחות) שמן סויה. שמניים אלו יישארו נוזליים גם כשתרד הטמפרטורה בצורה ניכרת.
חומצות שומן חיוניות
גוף האדם יודע לייצר בכבד חומצות שומניות שונות מחלבונים ופחמימות וחומצות שומן אחרות. חומצות שומן אלה שהגוף יודע לייצר בעצמו, נקראות לא חיוניות מפני שאין הכרח לקבלן ממזון. אף על-פי שהגוף מייצר את רוב חומצות השומן בעצמו, גוף האדם לא מסוגל להכניס קשר כפול לפחמן הנמצא אחרי מיקום 9 (כשסופרים מהקבוצה הקרבוקסילית) ולכן 2 קבוצות של חומצות שומן שהן חיוניות לגוף ואינן מיוצרות ממרכיבי תזונה אחרים.
חומצות אלה הינן החומצות הרב בלתי רוויות מקבוצת אומגה 3 ואומגה 6, אשר למרות היותן הכרחיות לתפקוד תקין של כל תא בגוף, אן גופינו מייצר אותן ולפיכך חייב לייבא אותן במסגרת מזון או תוספי מזון.
אלפא לינולנית – חומצה אומגה 3
לינולאית – חומצת אומגה 6
למרות שהן חומצות – אומגה 3 וחומצות אומגה 6, נחשבות לחיוניות. התזונה המערבית כוללת כמויות גבוהות מאוד של חומצות אומגה 6 וכמויות נמוכות של חומצות אומגה 3, ביחס המגיע ל- 1 ל- 20 ויותר. מחקרים בתזונה הראו כי לצורך פעילות תקינה של הגוף, חשוב לשמור על יחס מאוזן יותר בין צריכת אומגה 3 לצריכת אומגה 6.
היחס התקין בין השניים בוא 2:1 לטובת אומגה 6.
במצב כזה, קרום התא דומה לבועת סבון והוא גמיש מאוד, מה שמאפשר למולקולות לנוע בתוכו ולקיים תקשורת בין תאית נורמלית שגורמת למערכות הגוף שלנו לעבוד כמו שצריך.
במהלך 100 השנים האחרונות עם שינוי הרגלי התזונה בעולם התעשייתי, נוצר חוסר הולך וגדל של אומגה 3 בגופינו. למחסור זה מייחסים תפקיד רב במספר רב של מחלות המוגדרות כמחלות העולם המערבי כגון: מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת נעורים, מחלות מעיים דוגמת קרון, קוליטיס, מחלות עור כגון: פסוריאזיס, הפרעות קשב וריכוז, דיכאון ועוד…
חומצות שומן | מקור במזון |
חומצות שומן רוויות | מהחי – בשר, שומן, חלב |
חומצות שומן חד בלתי רוויות | בצומח – זית, קנולה, אבוקדו |
חומצות שומן ר בלתי רוויות | אומגה 3 – דגי מי ים קרים, אצות, צמחי מי ים קרים, פשתן אומגה 6 – פירות, ירקות, גרעיני תירס, סויה, אגוזי דקלים |
מה קורה כאשר יש בגוף אומגה 6 יותר מאומגה 3
חשוב לציין כי חשיבותן של שתי חומצות השומן הינו זהה. שתיהן אינן מיוצרות על-ידי הגוף וללא כל אחת מהן, תפקודן של מערכות הגוף השונות – נכשל.
אולם הזמינות של חומצות השומן מסוג אומגה 6, כנגד חוסר הזמינות של חומצות השומן מסוג אומגה 3, גורם לעודף משמעותי של אומגה 6 בגופינו. כתוצאה מכך, אנו נחשפים לתקלות בריאותיות.
פעילות המוח: 60% מהמוח האנושי הוא בעצם רקמה שומנית ו- 20% ממנה הוא
מסוג אומגה 3. תאי העצב במוח, עטופים במילאין שהוא המבודד בין עצב לעצב ומורכב מאומגה 3. כשיש חוסר באומגה 3, יש למעשה קצר בין התאים, כי אין מה שיבודד ביניהם ואז אצל כל אחד מאיתנו, ה מתבטא בצורה אחרת. דיפרסיה, מיגרנות, דיכאון או הפרעות קשב וריכוז.
תפקוד התאים: אומגה 3, הכרחית לתפקוד השוטף של התאים, כדי שכל הקולטנים בתאים יתפקדו טוב בקליטה והעברה של מסרים וחילוף חומרים.
העור: אומגה 3, מסייעת ביצירת מראה צעיר יותר ובאמריקה נמכרת כמוצר אנטי אייג’ינג, זאת מאחר שקרומי תא גמישים יוצרים גם גמישות בעור. כאשר אומגה 3 מצויה בגופינו ברמה תקינה, גם השיער חי ומלא ברק.
מה שטוב לבריאות – טוב גם ליופי
ברור לנו היום שמה שאנו אוכלים, משפיע לא רק על מצב בריאותינו, אלא גם על מראנו. כיום, אנו עדים לתופעה הולכת ורווחת של שימוש באותם מרכיבים בבליעה ובמריחה. אזכיר בקצרה: ויטמיןA, אסטר ויטמן C, חומצה אלפא ליפואית וכיום גם אומגה 3 ואומגה 6.
תכשיר ביומימיטי
ביומימטי – פרושו: הליך מעבדתי בו מחכים פעילות טבעית בגוף האדם. תחום זה הולך וצובר תאוצה במיוחד בתחומי הרפואה, הרובוטיקה והקוסמטיקה המתקדמת P.M.E.
אומגה 3 בתהליך ביומימטי
חומצה לינולאית המיוצרת בתהליך אינזימטי ייחודי, מחקה באופן מדויק את הסרמידים הקיימים בעור באופן טבעי.
אומגה 3 סרמיד ביומימטי
– שמירה וחידוש מערך ההגנה של העור
– מאזן את מערכת הפרשת הסבום העל עורית
– חיוני לאיזון והבראת פסוריאזיס ואקזמה
– אומגה 3 – משפרת את תפקוד תאי האפידרמיס בבואם להפוך חומצות שומניות חיוניות לפרוסטגלנדון – הורמון המשפר את אלסטיות ולחות העור.
שלמות העור: הדרך להימנע מגירויים, יובש והזדקנות העור
שלמות השכבה הקרנית (Stratum Corneum) הינה בעלת חשיבות עליונה בשמירה על מערך ההגנה של העור, הגנה המתקיימת בשני אופנים:
– שמירה על לחות אופטימלית על-ידי מניעת אידוי מהרקמה
– שמירה על תאי העור מפני תקיפת רדיקלים חופשיים, חמצון, זיהום וכו’…
* האחראים על שמירת התפקוד התקין של השכבה הקרנית, הינן ללא ספק הסרמידים אשר הודות למבנה הייחודי שלהם, משתפים פעולה עם ליפידים נוספים הקיימים בשכבה האפידרמלית כדי לתמוך במערכת הגנה חשובה זו של העור, יש לתמוך במערך הליפידים האפידרמלי בעזרת:
חומצה לינולאית ביומימטית
אומגה 6 של העור המשלים את פעולות האומגה 3. משפר בצורה דרמטית את תפקוד שכבות השכבה הקרנית.
מחקר קליני
שימוש פעמיים ביום על עור נקי של קרם אשר הכיל אומגה 6 ואומגה 3 ביומימטים, בניגוד לקרם ללא החומרים הפעילים (פלסבו). המחקר נערך על 30 נשים בנות 49 ומעלה, בעלות עור יבש מאוד, מחוספס, גם לאחר פילינגים ושימוש בחומצות השימוש בקרמים נמשך שבועיים. קבוצה 1 של 15 נשים, השתמשו בקרם הפעיל והקבוצה השנייה השתמשו בקרם בסיס.
התוצאה: כל 15 הנשים אשר השתמשו בקרם הפעיל , חוו שינוי משמעותי. שכבה קרנית מסודרת, ללא קשקשת ואודם ואחוזי לחות גבוהים. חומרים אלו פותחו כדי לאפשר לעור לבצע פעולות שיקום ביעילות.
אידיאלי לאחר קילופי עור בעיקר בתקופת החורף. מתאים במיוחד לעור הסובל מחשיפה לזיהום אוויר וסטרס. השילוב הייחודי בין אומגה 3 ואומגה 6 ביחס האולטימטיבי לעור הוא – 1:2.
-שיפור בניית מעטפת התא וחיזוק ההגנה הטבעית של העור
-תורם לחיזוק סיבי קולאגן ואלסטין
לסיכום
חומצות השומן אומגה 3+6 מבססות את מעמדו בעולם המתקדם כעזר לתהליכי ריפוי שונים החל מהורדת כולסטרול וכלה כנוגדי חמצון לתפקוד יעיל של המח בתהליכי זיכרון קשב וריכוז ועוד
לשימוש בעולם הקוסמטי יש לוודא שימוש בפורמולה חדירה המספקת את היחס המומלץ בין האומגה 3 וה- 6 . בטיפול הביומימטי, נעשה שימוש בקליניקה באקסטרקט פעיל של אומגה 3, 6, 9.