עור במצבי מפנה
המושג ‘עור בנקודת מפנה’ מציין את השינויים הקוסמטיים ארוכי הטווח המתרחשים בשל מחסור באסטרוגן ואשר מתייחסים לתוצאות של מדידות ביולוגיות, היסטולוגיות וקליניות השייכות ישירות להורמונים הקשורים לחדלון הווסת. ‘עור בנקודת מפנה’ מהווה אחד מהאתגרים הגדולים ביותר הניצבים בפני הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E ולפיכך, יש להעניק לו תשומת לב ייחודית באמצעות גישה העוסקת בכל היבטי הבריאות. גישה זו תכלול טיפולי עור ו/או גוף, הנחייה תזונתית, אימון גופני וייתכן גם טיפול הורמונלי חילופי אלטרנטיבי (HRT) המבוסס על הבנה מלאה.
הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E המחויבות לטיפול בעור המבוגר מאותגרות, ללא ספק, על ידי בעיות עור בלתי צפויות כגון אקנה, פיגמנטציה, רגישויות, צמיחת שיער, קמטים ועוד. למרבה הצער, תכופות קשה לתת מענה לרבות מבעיות אלו באמצעות תרכובות ותכשירים קונבנציונליים ותרופות אסתטיות מקצועיות.
העור שלנו
עורנו, איבר מורכב מהבחינה האימונולוגית, חשוף לתקיפות מבפנים ומבחוץ הגורמות לחוסר איזון של המערכת האקולוגית המשוכללת שלו שתוצאתו מגוון של פגיעות קוסמטיות שסימני ההיכר שלהן הם פיגמנטציה, נגעי אקנה, יובש וקמטים. לעור יש גם את היכולת לתקשר את הדרישות הפיזיולוגיות שלו כגון, בקרת טמפרטורה, איזון מים, פעילות הפרשות, פלט חושי, התגוננות פיזית, הגנה אימונולוגית ושפעול הורמונים מרכזיים, בעוררו תגובות עוריות שונות.
העור שלנו נחשב כמטרה למספר הורמונים שהשפעתם מוכרת מזה זמן רב. לדוגמה, זקיקי השיער ובלוטות החלב הם המטרה של הסטרואידים האנדרוגניים המופרשים על ידי בלוטות המין וקליפת בלוטות יותרת הכליה בעוד שהמלנוציטים (תאי פיגמנטציה מרכזיים) מושפעים ישירות על ידי ההורמון הפוליפפטידי של בלוטת יותרת המוח. ההורמונים מעורבים בהזדקנות הפנימית המלווה על ידי ההפרשות המופחתות של בלוטת יותרת המוח, בלוטות יותרת הכליה ובלוטות המין. כאשר העור מתחיל לחוות נסיגה הורמונלית, התוצאות כוללות, אך אינן מוגבלות לירידה בפעילות האינטלקטואלית, מחסור במסת גוף וצפיפות מינרלים בעצם, עייפות מוגברת, דיכאון ושינויים בעור. איברים מרובי תאים תלויים בתקשורת בין התאים כדי לווסת את תהליכי חילוף החומרים, לשלוט בצמיחת התא ולהבחין ולמזג את הפעילות הפיזיולוגית. התקשורת של תא עם תא מתווכת על ידי פעילותן של המולקולות במערכות האנדוקריניות, פאראקריניות, אוטוקריניות וההולכה העצבית.
האותות הראשוניים של התקשורת התאית הם הורמונים. לפיכך, התועלת הלימודית אותה מפיקות הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E, במהלך חיפושן המתמשך אחר צמיחה אישית ומקצועית, נובעת מהבנת שפת ההורמונים והשפעתם הישירה על העור.
עובדות על אודות חדלון הווסת
ההשלכות ההורמונליות של המחסור באסטרוגן משפיעות על יותר מ־50 מליון נשים החוות כעת חדלון וסת. השינויים המערכתיים משפיעים באופן מצטבר וגורמים למורכבויות של תהליך ההזדקנות. כאשר מתרחשת טראומה עורית, היא מניעה את תנועת התאים, מוות של תאים ויצירה של חומרים בין־תאיים. למען בריאות עור מרבית, חובה ליישם נוהגי טיפוח נאותים של ניקוי, טיפול, איזון והגנה על שגרת טיפוח העור המערכתית. חדלון הוסת אינו מושפע על ידי גזע, שימוש באמצעי מניעה פומיים, מספר הריונות או גיל. יתר על כן, עור בנקודת מפנה מפעיל אמצעי מנע במהלך שלושת השלבים של חדלון הווסת: טרום חדלון וסת, חדלון וסת ולאחר חדלון וסת.
שפת ההורמונים
הורמונים הם השליחים העצביים המעבירים הוראות מפורטות לתאים. הם ממלאים תפקיד חשוב בהתפתחותו ובתפקודו הפיזיולוגי של העור האנושי והקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E מייעצות, לאחר הטיפול בקליניקה, על המשך משטר של טיפול בית ייחודי המבוסס על בדיקה מעמיקה תוך הקפדה על רישום הממצאים על טופס הקבלה של המטופלת.
לפי הארכיונים של המחקרים הדרמטולוגים־אנדוקרינולוגים המודרניים, העור אינו רק מקבל את האותות ממוליכים בין־העצביים רחוקים, אלא הוא גם קהילה מאורגנת שהתאים והאברונים שלה מוציאים, מקבלים ומתאמים את האותות המולקולריים. במובן הרחב ביותר, העור האנושי ותאיו הם המטרות, נוסף על היותם היצרנים של ההורמונים. ההורמונים לובשים צורות רבות, חלקם מופיע בצורה של שרשראות של חומצות אמיניות (פפטידים) בעוד שאחרים הם חלבונים בודדים פשוטים או מעט מורכבים (חד־חלבונים) או דו־חלבונים (שני חלבונים). עם זאת, הורמונים רבים שייכים תכופות לסיווגים כימיים שונים לגמרי.
הורמונים סטרואידים מיוצרים בשחלות, באשכים, בקליפת בלוטות יותרת הכליה וביחידה השלייתית עוברית. הם מיוצרים מכולסטרול המסונתז על ידי הגוף בקלות. הורמונים פפטידים נוצרים על ידי ההיפותלמוס, בלוטת יותרת המוח הקדמית, בלוטת יותרת התריס, הלבלב, הכליות ודרכי העיכול. למרות שהבלוטות נחשבות, תכופות, למסנתזות של ההורמונים התואמים להן, אין זה המקרה במרבית ההורמונים הפפטידים.
המחקר הנוכחי גילה מערכת שבה פרו־הורמונים פוליפפטידים גדולים המורכבים מרצפים רבים של חומצה אמינית, מסונתזים בתחילה.
שפת העור הייחודית של הסמנים הביולוגיים לאסטרוגן מראה עלייה בשיעור חלוקת התא באפידרמיס, הפחתה בגודל ובפעילות של בלוטות החלב, שיעור נמוך יותר של צמיחת שיער, סינתזה מזורזת, תחלופה של קולגן וגידול בייצור של החומצה ההילאורונית. תאי התא שולחים קולטני האסטרוגן ועושים אותם רגישים ישירות לאסטרוגנים, בלעדי מסלולי האיתות של התקשורת הצולבת בין האסטרוגן וגורם הגדילה דמוי אינסולין (IGF-1). גורם הגדילה דמוי אינסולין ממלא תפקיד חשוב בהסדרת סינתזת הליפידים בסבוציטים, בשגשוג של הפיברובלסטים ובוויסות פעילות האסטרוגן בתאי העור הנורמלי והמזדקן.
האסטרוגן הרוויח את מעמדו משום שהוא ממלא תפקיד חשוב במחזור הייחום. המונח לקוח מהמילים הלטיניות estus/oistros שמשמען תקופת הפריון אצל נקבות היונקים, בצירוף עם המילים הלטיניות gen/gonos שמשמען ליצור. האסטרוגנים הם תרכובות סטרואידיות המפעפעות מעבר לממברנת התא. כאשר הם בתוכו, הם נקשרים לקולטני האסטרוגן הנמצאים בגרעיני התאים בהם שוכן הדנ”א. הם גם פועלים על ידי הפעלה של קולטן המוצמד לחלבון G (GPR30). פעילותם העיקרית היא לווסת את הביטוי של גנים מסוימים המשמרים את הפוריות ומסייעים להתפתחותה של מערכת הרבייה הנשית.
המולקולה העיקרית המתחילה את הסינתזה של האסטרוגן היא הכולסטרול. היא יוצרת חומר בעל פעילות אנדרוגנית מתונה הידוע בשם אנדרוסטנדיון. תרכובת זו עוברת את הממברנה הבסיסית לתוך תאי הגרנולוזה שמסביבה, בהם היא מומרת לאסטרון או אסרטרדיול, מיידית או באמצעות טסטוסטרון. המרה זו של טסטוסטרון לאסטרדיול ושל אנדרוסטנדיון לאסטרון, מזורזת על ידי האנזים ארומטאז. רמות האסטרדיול משתנות במהלך מחזור הווסת, ונמצאות בשיאן מיד לפני הביוץ.
חלק מהאסטרוגנים מיוצרים בכמויות קטנות גם ברקמות אחרות כגון הכבד, בלוטות יותרת הכליה והשדיים. מקורות משניים אלו חשובים לנשים שעברו את תקופת חדלון הווסת. תאי שומן מהווים אף הם מקורות לאסטרוגן. זו הסיבה שבגללה נשים בתת־משקל או משקל־יתר נמצאות בסיכון לעקרות, האיזון העדין של האסטרוגן הנו חיוני לפוריות. עודף או מחסור בהורמון זה עלולים להשפיע לרעה על הפוריות.
האסטרוגנים מגרים את משקעי השומן במסת גוף האישה וכאשר כמותו של אסטרוגן זה פוחתת, משקעי השומן מעתיקים את מיקומם והשומן נעלם מהפנים, הצוואר, הידיים והזרועות. חובה על הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E להבחין באובדן של שומן מאזורים מסוימים אלו כאשר הן מאבחנות את מטופלותיהם ולציין בטופס הקבלה כל שינוי שהן רואות במטופלת. אובדן שומן יכול לספק תובנה חשובה לגבי הזדקנות העור, ולהשפיע ישירות על החלטותיך כמטפלת לגבי אפשרות/יות הטיפול המתאימות בקליניקה ולגבי המשכו של משטר הטיפול היומיומי בבית.
מהי דרמטולוגיה אנדוקרינית?
“העור הוגדר כמטרה של ההורמונים, החל מראשית דרכו של תומאס אדיסון כחוקר, קרוב לוודאי בשנת 1855, בתארו פיגמנטציה של עור אצל מטופלים באי־ספיקה של בלוטות יותרת הכליה שבעקבותיה זוהתה ההשפעה של ההורמון מעורר תאי המלנין אשר מעודד את ייצור וקיום מרבצי המלנין, ועד להמשגה בת זמננו, המשתנה תדיר, של האופנים בהם ההורמונים משפיעים על תאי העור. באמצעות ההגדרה החדשנית של הפעילויות הביולוגיות הלא מוכרות של ההורמונים והמגוון שלהם בסוגים השונים של תאי העור, ברור כי לעור עצמו יש את התכונה לייצר מספר מנגנוני הורמונים וחומרים שפעילותם מדמה הורמונים. דומה כי חומרים אלה פועלים דרך המנגנונים הפאראקריניים, אוטוקריניים, אינטראקריניים ואנדוקריניים כדי לממש את ההשפעות הפליאוטרופיות שלהם. חידוש נוסף הוא הידע כי העור יכול לשחלף הורמונים ולייצר נגזרות בעלות פעילות מערכתית אפשרית. ממצאים אלו מצביעים על מושגים חדשניים בהבנה שלנו את תפקיד העור וההורמונים שלו אשר רואים בהם שחקנים חשובים בהומיאוסטזיס ובהפרעות של האורגניזם האנושי כולו. לסיום, המדענים הפעילים בתחום הדרמטולוגיה האנדוקרינית מצפים כי פעילויותיהם יקדמו את השימוש הפרמקולוגי של מתווכי ההורמונים, הקולטנים והנוגדנים שלהם.”
בלקוויל מונקסגארד; אקספרימנטל דרמטולוגי; 13:2004 (מוסף 4): 4-3
תופעות הלוואי של הפסקת האסטרוגן כוללות הפחתה של גליקוזאמינוגליקנים עוריים (GAGS). גליקוזמינוגליקנים עוריים הם מולקולות הידרופיליות אשר מעבירות לחות לתוך הדרמיס. הפחתה בכמות הליקוזאמינוגליקנים העוריים קשורה להזדקנות ונחשבת כתורמת ליובש, התקמטות וניוון עורי. התעבות והתגמשות של העור עשויות אף הן להתרחש, ביוצרן חוסר איזון אנדרוגני הגורם להתפרצויות של אקנה, שיעור טרמינלי בפנים, בלוטות חלב מוגדלות, נקבוביות מוגדלות וייצור מוגבר של סבום.
שינויים בשכבה הליפידית של האפידרמיס מקושרים תכופות עם הזדקנות ועשויים להשפיע על יכולת אצירת המים של העור. כתוצאה אפשרית של השפעה הורמונלית נצפו שינויים משמעותיים בספינגוליפידים של השכבה הקרנית בקרב נשים בגילאים שונים. רפיון והתקמטות הם סימנים עוריים של הזדקנות הקשורים לאובדן גמישות העור. הזדקנות היא תהליך בלתי נמנע המשפיע על כל המערכות של האורגניזם, כולל העור. הפחתה בכמות האסטרוגן המלווה את ההזדקנות תורמת לשינויים עוריים תלויי־גיל.
גריית בלוטות הפרשה פנימית
המפרישות הורמונים ישירות לדם -> האיבר מגיב להורמון -> ההורמון מזהה את תא המטרה של הגוף-> ההורמונים נעים דרך הדם לעבר תא המטרה
מחקרים מדעיים העוסקים בחדלון הוסת מצביעים על עלייה ברגישות העור המתחילה עם התחלת חדלון הוסת. רגישות מוגברת זו אינה מיוחסת לעובי השכבה הקרנית (SC) או להצטברות חוסמת של קורניאוצטים, אשר ידוע כי אינה משתנה אצל נשים החל מגיל 18. הוכח גם כי לא מתרחשים שינויים בעובי השכבה הקרנית אצל נשים בטרום חדלון הווסת (נקודת מפנה 1), חדלון הווסת (נקודת מפנה 2) או לאחר חדלון הווסת (נקודת מפנה 3).
למרות שעובי השכבה הקרנית אינה משתנה במרבית המקרים, קיים קשר בין ליחוח העור לבין רגישות העור. עובדה חשובה זו מחייבת את הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E להשתמש עבור עור בחדלון וסת בתרכובות לטיפוח העור העשירות בסרמידים זהים לסרמידים האנושיים (50 אחוזים מהליפידים של השכבה הקרנית), בחומצות אמיניות ובליפידים טבעיים אחרים של השכבה הקרנית כגון כולסטרול וחומצות שומן חופשיות. הסרמידים הם ספינגוליפידים המורכבים משרשרת ארוכה של אמינו אלכוהול אליה קשורה בקשר אמידי שרשרת ארוכה של חומצה שומנית.
אופיו הביוכימי של ההבדל בין עור רגיש לבין עור לא רגיש עדיין אינו מובן במלואו, אולם הוכח כי השוני העיקרי טמון בכמות היחסית של המולקולות הליפידיות במחסום השכבה הקרנית. רגישות העור מיוחסת לתפקוד לקוי של מחסום העור וקשר זה מתאר כהלכה את האישה המבוגרת, במיוחד את אלו הנפגעות בשל חדלון הווסת.
הטסטוסטרון הוא הורמון סטרואידי השייך לקבוצת האנדרוגנים ונמצא אצל יונקים, זוחלים, ציפורים ושאר בעלי חוליות. אצל היונקים, הטסטוסטרון מופרש בעיקר באשכים של הזכרים ובשחלות של הנקבות, למרות שכמויות קטנות מופרשות גם על ידי בלוטות יותרת הכליה. הוא משמש כהורמון המין הזכרי העיקרי וגם כסטרואיד אנאבולי. אצל גברים, הטסטוסטרון ממלא תפקיד מפתח בהתפתחות רקמות הפריון הזכריות כגון האשכים ובלוטת הערמונית בנוסף על קידום סימני מין משניים כגון שרירים מוגדלים, מסת עצם וגדילה של שיער גוף. יתר על כן, הטסטוסטרון חיוני לבריאות ולרווחה בנוסף למניעה של אוסטיאופורוזיס.
העור הוא האתר העיקרי לשחלוף של האנדרוגן והמטרה העיקרית להשפעות של האנדרוגן. תחת השפעת האנדרוגנים גוברות פעילות חלוקת התא, הסינתזה התוך תאית של הליפידים וגדל עובי האפידרמיס. בנוסף, מושפעות גם צמיחת השיער והפיגמנטציה. בלוטות החלב מגורות הן על ידי החדרה מערכתית והן על ידי מריחה מקומית של אנדרוגנים וייצור הסבום מהווה מדד רגיש לפעילות אנדרוגינית. רמות קולטני האנדרוגנים דומות אצל גברים ונשים הלוקים באקנה, בנגעי אקנה ובעור חופשי מנגעים. לא נמצא קשר בין אקנה או מצבי שעירות יתר יוצאת דופן לבין קולטני אנדרוגנים ורמות האנדרוגנים בסרום.
“גורמים אנדוקריניים ממלאים תפקיד חשוב בבקרה על פעילות ההפרשה של בלוטות החלב, בנוסף לשגשוג ולפעילות הליפוגנית של הסבוציטים המושפעים”
שלבי העור בנקודת מפנה
האסטרוגנים מיוצרים בעיקר בשחלות. הם משוחררים על ידי זקיקי השחלות ומופרשים על ידי הגופיף הצהוב לאחר שהביצית שוחררה מהזקיק והשליה. גריית הפרשת האסטרוגן
נעשית על ידי הורמון ההצהבה (LH) המופרש על ידי בלוטת יותרת המוח.
העור נוקט בפעולות מניעה בעת שמתחילים להתרחש שינויים היסטולוגיים וקליניים במהלך שלושת שלבי חדלון הווסת. אספקת דם מופחתת לשכבת הנביטה גורמת לנימים פגומים. במהלך חדלון הווסת, האסטרוגנים משפיעים חלקית על הצמיחה והתחזוקה של הנימים וזרימת הדם פוחתת. תעבורת החומרים המזינים לשכבת הנביטה נפגעת והחמצן אליה פחות זמין. עור יבש מזיע והופך לבעייתי כאשר התנודות בגמישותו ובסתגלנותו נמצאות בסכנה. הידקקות של האפידרמיס היא תוצאה של תחלופת תאים איטית וירידה בפעילות המתקנת של מחסום העור (BRF) אשר מובילה לאבדן מים טרנסאפידרמלי (TEWL) .
כאשר העור בחדלון וסת חשוף לקרינת אולטרא־סגול (UVR) הוא מתחיל בסינתזה של מלנין ובריבוי כתמי גיל על הפנים, הידיים, הצוואר, הזרועות והחזה. ייתכן והפרוקסידציה של הליפידים אשר נגרמת על ידי פגיעות של רדיקלים חופשיים כתוצאה מקרני אולטרא־סגול היא האחראית להצטברות פיגמנט הליפופוסין היוצר את כתמי הגיל. העלייה ברגישויות לקרינת אולטרא־סגול והמלנוציטים נמצאים תחת שליטתם של האסטרוגנים. ככל שחדלון הווסת מתקדם, נפח המלנוציטים פוחת וגורם לניוון מלנוציטי של עור בנקודת מפנה (CMD), ולמצב של היפרפיגמנטציה דמוית שיש המתואמת על ידי האסטרוגנים. בסוגי העור 1 ו־2, לפי החלוקה המקובלת, אבדן ההגנה של המלנוציטים עשוי להיות בעל תוצאות חמורות ולהוביל לנזקי קרינת אולטרא־סגול מתמשכים ולנזקי שמש מוגברים. המלצה חשובה לקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E היא לשלב מקדם הגנה במספר 30, לכל הפחות, עם הגנה של מייקאפ בריא לעור לשם הגנה יומיומית מפני קרינת אולטרא־סגול. בשלב 1 של תקופת חדלון הווסת מתקיים מעבר טרום חדלון וסת, משנים של פוריות לתום תקופת מחזור הווסת של האישה. שלב זה מסווג כעור בנקודת מפנה 1. במהלך מעבר זה, ישנה ירידה בהזעה ובפעילות בלוטות החלב של העור. תחושות של עקצוץ ונימול הן תופעות לוואי של שלב מעבר זה הקשורות למערכת הוזומוטורית. שלב 2 הוא השלמת חדלון הווסת לאחר 12 חודשים מתום מחזור הווסת ומסווג כעור בנקודת מפנה 2. שלב 3 מכונה ‘לאחר חדלון הווסת’ והשנים אחרי 12 החודשים מסווגות כעור בנקודת מפנה 3. בצומת זו, העור הופך ליבש ודק יותר, דבר הגורם לקמטים רבים יותר אשר מצידם גורמים לעור להיראות מבוגר מגילו הכרונולוגי. מטופלות לאחר חדלון הווסת עשויות להיות נדרשות למתן מוגבר של סרמידים וחומצה הילאורונית כחלק מהטיפול בקליניקה ובבית. גלוי וברור כי העור נדחס ומאבד את קלות התנועה שלו. גם השדיים מתחילות לאבד את תפיחותן וכתוצאה הן מקבלות מראה נפול ושטוח. מומלץ להשתמש בקרם גוף ממצק ויעיל כדי לסייע בהפחתת ההשפעות של אבדן התפיחות בשל חדלון הווסת.
“האסטרוגנים בנשים פוחתים במהירות לאחר חדלון הווסת ועד לשנות ה־60 לחייהן, ואז נשארים ברמה נמוכה”
שעירות יתר
בתקופת חדלון הווסת ישנו גם גידול בשעירות היתר ונשים עם רמות גבוהות של אנדרוגנים יפגינו שיעור רב יותר ככל שרמת האסטרוגן פוחתת. תופעה זו של צמיחה מוגברת של שיער מאופיינת בדפוסי שיעור תלויי אנדרוגן המופיעים על הפנים, חזה, גב תחתון, אחוריים, ירכיים פנימיות ועוד. האפידמיולוגיה של מצב זה היא משפחתית, אתנית וקשורה לגזע. דומה כי קיים קשר בין שיעור יתר של הסנטר והשפה העליונה לבין התקופה שלאחר חדלון הווסת (נקודת מפנה 3). השערות העדינות של הזקן ואזור הלחיים נוטות להיות ארוכות יותר וליצור שיער פנים בלתי רצוי. הטיפולים האסתטיים למצב זה נעים מהסרה בשעווה, במלקטת או בלייזר.
בנוסף, עור בנקודת מפנה 3 מדגים ניוון עורי בשל אובדן אסטרוגן אשר משפיע על הקולגן. יתר על כן, כמות הקולגן בעור גדלה עם הגידול באסטרוגן וסוג 1 מהווה 60 עד 80 אחוזים ממארג החלבונים החוץ תאי שבדרמיס (ECM). ניוון תלוי גיל של העור קושר עם ההפחתה בקולגן הדרמלי אשר מתרחשת בקצב של 1 עד 2 אחוזים בשנה לאחר חדלון הווסת. כמו כן, נמצאו הפחתה בעובי העור וסימפטומים העשויים להצביע על אוסטיאופורוזיס. טיפולי פילינג אסתטי מיוחדים ודרמה־סאונד מסייעים להגדיל את כמות הקולגן הדרמלי ולאזן מחדש את העור באמצעות החזרתו לשיווי משקל פנימי.
אקנה
במהלך המעברים בין נקודות המפנה 1, 2 ו־3 מופיע שלב של הפרשת שומן פעילה בריכוזי בלוטות החלב אשר מעורר תופעה עורית, שבסופו של דבר, תורמת להיווצרות אקנה של חדלון הווסת אצל נשים מבוגרות. עור בנקודת מפנה מושפע על ידי רמות האסטרוגן הפוחתות אשר משפיעות על הטסטוסטרון – תהליך המושפע על ידי בלוטות יותרת הכליה. כתוצאה, בלוטות החלב מגורות על ידי הטסטוסטרון אשר מעורר ייצור מוגבר של הסבום. בנוסף, המבנים הנספחים לעור מהווים מטרה לאנדרוגנים ויש להם תפקיד פעיל בייצור הורמונים אלו הנובעים מפרה־הורמונים ונחשבים כסיבה לאקנה של חדלון הווסת (הידוע גם כאקנה לאחר חדלון הווסת).
אקנה של חדלון הווסת משפיע על נשים החוות באותו הזמן את חדלון הווסת ומתרחש, בדרך כלל, במהלך שתי השנים הראשונות של אי־ספיקת השחלות. למעשה, הוא עלול להקדים את מחזור הווסת האחרון, אשר תכופות מקושר עם תסמינים אחרים של חדלון ווסת כגון גלי חום. במהלך ההתייעצות הראשונית עם מטופלות, חשוב לציין את קיומם של נגעי אקנה, גלי חום וכדומה.
אחד ההסברים לאקנה של חדלון הווסת הוא שהשחלות מפסיקות לייצר אסטרוגן, אך הן ממשיכות לסנתז אנדרוגנים ביחד עם בלוטות יותרת הכליה, דבר הגורם להפרשת יתר של אנדרוגנים ללא התנגדות. בכל מקרה, יש לזכור כי אי האיזון ההורמונלי עשוי לעורר גם אקנה של חדלון וסת.
אקנה של חדלון וסת מאופיין, בדרך כלל, כאקנה בדרגה נמוכה עם קומודונים קטנים וסגורים שהנם גלויים יותר לעין כאשר העור נמתח. בחיפוש אחר סימני אקנה של חדלון וסת, על הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E למתוח את העור ולתעד בעזרת מפת פנים כל מידע על אודות כל נגע. דומה כי קומודונים פתוחים אינם שכיחים באקנה של חדלון וסת, אך גם הם קיימים. נגעים אלו יכולים להיות עמידים מאוד ולחייב אמצעים אגרסיביים מאוד של ניקוז וטיפול. אצל מרבית נשים אלו אין צלקות מאקנה של גיל ההתבגרות, אך הן בעלות נקבוביות פנים מורחבות במיוחד מסביב לאף ולאזורי עצמות הלחיים. תלונה שכיחה היא שומניות יתר המופיעה ביחד עם עור יבש, דבר המחייב את הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E לטפל בשני המצבים יחדיו.
דומה כי אקנה של חדלון הווסת נפוץ יותר בקרב נשים ממוצע מזרח תיכוני בעלות עור עבה, כהה ושמן יותר ונדיר יותר בקרב נשים בעלות סוג עור 1. מכל מקום, טופס הקבלה שלך חייב לכלול בדיקת רקע מקיפה על המוצא האתני של המטופלת שלך, מאחר ואין להתייחס לצבע העור כאל הגורם הקובע למצב עור כלשהו.
הטיפולים באקנה של חדלון וסת עשויים להיות מגוונים. טיפולים אסתטיים באקנה הנם מאתגרים וחובה ליישמם במיומנות והבנה מלאה של חדלון הווסת, השפעותיו ותוצאותיו על העור. בנוסף, רופאים משתמשים באסטרוגנים כסוג של אמצעי מניעה פומיים, כטיפול הורמונלי חילופי ולטיפולים בהפרעות אחרות של המערכת האנדוקרינית. לכן, חשוב לתעד מתי הרופא רשם למטופלת אמצעי מניעה פומי שההורמון העיקרי בו הוא הורמון נשי, אסטרוגן כלשהו, לטיפול באקנה. האסטרוגנים אינם משפיעים באופן משמעותי על השגשוג של בלוטות החלב. אך בכל מקרה הם עשויים לפעול על ידי דיכוי ההפרשה של הגונדוטרופינים של בלוטת יותרת המוח ועל ידי כך להשפיע על ייצור האנדרוגנים. קיימים הבדלים משמעותיים בין עור נורמלי לבין עור לוקה באקנה במספר הקולטנים של האסטרוגן. מתן מערכתי של אסטרוגנים גורם להפחתה בגודל ובהפרשה של בלוטות החלב, אך אין זה סביר שהאסטרוגנים ימלאו תפקיד פיזיולוגי בוויסות פעילות בלוטות החלב.
“תוך כדי חתירה אחר הצמיחה האישית והמקצועית, הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E מפיקות תועלת באמצעות למידה שמקנה הבנה של שפת ההורמונים והשפעתם הישירה”
היפרפיגמנטציה
הפיגמנטציה של העור מדורבנת על ידי ההיפרפיגמנטציה של חדלון הווסת ומקושרת, אף היא, להורמונים נקביים, במיוחד לאסטרוגנים. גם הפרוגסטרון משפיע על הפיגמנטציה של העור והשפעותיו של הטסטוסטרון נחקרו אף הם בהרחבה. בכל מקרה, למרות הנתונים השכיחים והמפורשים שלא כהלכה אשר מקשרים תכשירים מתקדמים המכילים אסטרוגן לנשים לאחר חדלון הווסת, המחקרים מראים כי הורמון זה אינו הסיבה למלזמה למרות חשיפה לשמש. המלזמה מיוחסת בעיקר להריון ולשילובים של אסטרוגנים עם פרוגסטרונים המשמשים כאמצעי מניעה.
מיליוני נשים נכנסות לחדלון וסת מדי יום, למרות זאת, קיימים רק קורסים מועטים המיועדים לקוסמטיקאיות מתקדמות P.M.E לצורך לימוד על עור בנקודות מפנה של חדלון וסת. בשל טיבו של נושא זה, בלתי אפשרי להטמיע את כל הידע שקיים באמצעות קריאת מאמר אחד. לכן, חיוני כי הקוסמטיקאיות המתקדמות P.M.E החותרות להשיג מצוינות בתחום הקוסמטיקה המתקדמת תחפשנה אחר קורסי הכשרה מוסמכים וממוסדים המועברים על ידי מורים מנוסים ובעלי ידע. זכרי כי כישורים וידע הולכים יד ביד לכן, השקיעי בעצמך! למדי קורסים מתקדמים כדי להאיץ ולקדם את המיומנות והמומחיות שלך ואל תתפשרי על מודעות שיווק ריקות מתוכן כאמצעי למידה. חינוך אינו מטרה הוא מסע מתמשך.