ARE – כן, חרדה יכולה לגרום גם לבעיות עור – כך תטפלו בתופעות על פי חוה זינגבוים

לקריאת הכתבה באתר ARE

בשבוע האחרון עור הפנים שלי פורח ולא בקטע טוב. בהתחלה חשבתי שמדובר בשימוש לא נכון בסבון הפנים החדש. אבל עד מהרה גיליתי כי זה המצב שמשפיע עליו. ומסתבר שאני לא לבד, קיבלנו מכן שלל הודעות בהן סיפרתן על מקרים דומים. אז פנינו לחוה זינגבוים ושאלנו את השאלה שנשאלה הכי הרבה… איך מטפלים בעור שמגיב למצב של סטרס ולחץ נפשי?

על פי חוה זינגבוים, סטרס, לחץ, הלם ושוק נפשי יכולים להשפיע על העור שלנו בדרכים שלא יכולנו לדמיין.

״סטרס הוא תגובת הגוף לאתגרים ולחץ. התגובה הינה פיזיולוגית ורגשית כאחד״, אומרת זינגבוים. “תאמינו או לא, הלחץ ממלא תפקוד ביולוגי. המתח שולט בזרימה של האדרנלין והקורטיזול מהמוח אל הגוף, מה שמגביר את קצב הלב ואת זרימת הדם לאיברים. הבעיה מתחילה כשאנו מתחילים לחוות יותר מדי לחץ בחיי היומיום ולאורך זמן, מה שהמחקרים מתארים כסטרס מתמשך. סטרס שהופך את העור לתגובתי יותר, ומקשה על ריפוי בעיות עור”.

על פי זינגבוים מדובר בפעילות טבעית של הגוף. כך כאשר גופנו בלחץ, הוא מייצר עודף היסטמין, כימיקל האלרגיה, וזה גורם לעור להגיב כאילו הוא חווה… תגובה אלרגית. לאותה תגובה העור מגיב בשלל דרכים החל מפריחות, ועד להזעות יתר, גרד, כאב והרגשה כללית לא נעימה. בהתאם הדבר גם יראה כמו תגובה אלרגית – בליטות מוגבהות, כתמים בשלל גדלים ותחושת גרד או שרפה. “פריחות מתח נוטות להיעלם מעצמן, ואלו החדשות הטובות. יש לוודא שזו אכן פריחת מתח ולא תופעה אלרגית”, מחדדת חוה זינגבוים. “במקרה של חשד לאלרגייה (בעיית נשימה, חשיפה לאלרגן), מומלץ לגשת לרופא”.

עוד תופעה של סטרס מתמשך? התפרצות אקנתית שיכולה להופיע גם אצל אנשים שכלל סובלים מאקנה.

למעלה מ-90% מהאוכלוסייה העולמית נאבקת באקנה מספרת לנו זינגבוים. ולמרות שרבים חושבים כי רק בני נוער וצעירים סובלים מהבעיה, מדובר בהנחה שגויה. שכן שיעור האקנה אצל מבוגרים, אומרת מנכ”ל תאגיד הקוסמטיקה HAVA ZINGBOIM, נמצא אף הוא בעלייה. “מחקר קליני מצא קשר בין רמות קורטיזול גבוהות (הגוף משחרר קורטיזול בזמן מתח וסטרס) ובין ייצור מוגבר של סבום (שומן עורי). השינוי ההורמונלי ועלייה ברמות דלקת מושפעים ממתח גם הם, ומובילים לתופעת התפרצות אקנה על בסיס סטרס”.

אז מה אפשר לעשות בנידון? לזינגבוים יש טיפים פשוטים וברורים.

מבחינת טיפוח העור יש לנסות ולשמור על השגרה קיימת כמה שניתן. במידה ואתם חוות התפרצות קשה מומלץ להתייעץ עם מומחה עור שיעזור לטפל בבעיה שנוצרה בצורה הנכונה ביותר עבורכן.

“אחד, הפסיקו שימוש בסבון מייבש ולעבור לתחליב עדין או לשמן הידרופילי. בעור אקנתי מומלץ להשתמש בסבון עדין, פעם ביום. שתיים, מי שסובל מהפרעות עור, צריך להמשיך את הטיפול הייעודי, ולא להפסיק אותו. לסובלים מאקנה מומלץ לקבל מיד טיפול אנטי דלקתי, כדי למנוע החמרה. תכשיר טבעי המכיל קולאוס ושמן עץ התה, יעזור. שלוש, מומלץ לשמור על תפקוד העור כחסם, ולסכך את העור בלחות, לחות, לחות. חומצה היאלורונית (עדיף ממוזערת), אוריאה, חומצות שומן, פפטידים – אילו חומרי הגלם המומלצים.”

עוד ממליצה חוה זינגבוים לעבוד על מצב הסטרס והחרדה במטרה למנוע התפרצות מלכתחילה. לשמור על תזונה אנטי דלקתית, לעשות פעילות גופנית שתאזן את ההורמונים בגוף, לקבל כלים לאיזון מנטלי ושמירה על הנפש. וכן לא להתבייש לבקש עזרה במקרה הצורך.