תינוקות וילדים הינם בעלי עור צח, חף מכל נקבובית, אחיד ובוהק והנה, מבוגרים רבים ואף נוער סובלים מעור מפריש, שומני, נקבוביות פעורות לעיתים מתלווים אף פצעונים.
מהו מקור השינוי ?
מהי מערכת הגוף המשפיעה כל-כך על עור פנינו, על גודל הנקבוביות, עובי העור, כמות הפרשת השומן ואף שעירות העור ?
מהי מערכת הגוף המשפיעה כל-כך על עור פנינו, על גודל הנקבוביות, עובי העור, כמות הפרשת השומן ואף שעירות העור ?
זוהי המערכת ההורמונאלית, עד לגיל ההתבגרות באם אין הפרעה בעור
(כגון: אטופיק דרמטיטיס (ATOPIC DERMATITISאו מחלת עור. עורם של ילדים, מתאפיין בגוון אחיד, חלק, מוצק, גמיש ורך למגע.
השינויים ההורמונאליים המאפיינים את גיל ההתבגרות, משפיעים על עור הפנים (כמו גם על שאר התופעות הקשורות לגיל זה) העלייה בכמות ההורמונים הזכריים (עלייה המתרחשת אצל בנים ובנות כאחד) משפיעה על בלוטות החלב לייצר יותר סבום, אשר במהלך רגיל עובר דרך זקיקי השיער לשטח העור.
סבום – הינו ההפרשה השומנית הנוצרת בעומק בלוטות החלב הנמצאות
בדרמיס – החלק העמוק של העור. תפקיד החלב – לשמן, לרכך ולהגן על העור ועל השיער. בשפה עממית נקרא הסבום – שומן. אך הסבום האנושי מורכב מחומצות אמינו, לקטוזות וליפידים. היחס הסופי בין ההורמונים הנשיים והזכריים, יקבע סופית את מראה ותפקוד העור.
במצבים קיצוניים, נראה בנות ונשים בעלות מראה גברי, עור עבה, שומני, פצעונים
ושיעור יתר בפנים. במקרים אלו, יש צורך להתייעץ עם גניקולוג או אנדוקרינולוג, לבדיקות מקיפות יותר.
בכל טווח הנורמה, נראה מגוון רחב של מצבי וסוגי עור, בהתאם לשינויים ההורמונאליים. לאחר גיל המעבר, עם השינויים ההורמונאליים המאפיינים גיל זה, נראה ונחוש שוב בשינויים עוריים.
כיום, אנו מאבחנים עור שמן במושג מדויק יותר והוא – עור מפריש, שהרי העור עצמו אינו שמן, רק בלוטת החלב מפרישה יותר סבום.
כמו כן, ההתייחסות לשומניות העור כאל סוג העור, הינה טעות נפוצה. זהו מצב עור ולא סוג עור.
נשים רבות ואף גברים “מאובחנים” בצעירותם כבעלי עור שמן וניתן לראות נשים בנות 50+ אשר עורן כבר לא סובל מהפרשת סבום, עדיין נרתעות מקרמי פנים כי לדעתן עורן שמן.
נבדיל בין סוג עור למצב עור
סוג עור הינו פרמטר שאינו משתנה מלידה ועד זקנה. פרמטר כזה הינו – יכולת השיזוף של העור או גוון העור.
מצב עור – הינו כל תגובה עורית אשר נתונה לשינויים. לדוגמה: רגישות העור. העור יכול להגיב ברגישות בזמן נתון, אך להיות לא רגיש בשאר הזמן. זהו מצב עור ולא סוג עור. שומניות העור, הינה מצב עור שכן עור שמפריש מאוד בגיל הנעורים, יכול להיות מיובש יותר בגילאי ה- 45+ עם תחילת השינויים הורמונאליים של גיל המעבר.
ישנם מצבי עור מגוונים אשר מהם סובלים בעלי העור השמן (המפריש):
ישנו העור השמן הקלאסי – נקבוביות מורחבות, עור עבה. מספר שעות לאחר ניקוי פנים, הפנים מבריקות אך ללא פצעונים או בעיות מיוחדות.
ישנו עור שמן –אקנתי – עור זה מתאפיין באקנה פעיל בגיל העשרה, אך מתייצב בתחילת שנות ה- 20.
ישנו עור שמן – אקנתי – הורמונאלי – ממנו סובלות נשים רבות. זהו עור שומני, מפריש בדרך-כלל ללא פצעים, מלבד פצעונים באזור הסנטר ו/או הלסת, בעיקר סביב קבלת המחזור החודשי.
לעיתים, נשים ו/או גברים הסובלים מעור שומני ומפריש, סובלים גם מקרקפת שומנית ומפרישה. בגיל המעבר הנשי המאופיין בגלי חום, המצב קשה יותר.נשים אלה בדרך-כלל מזיעות בפנים והפנים נשטפות זיעה בנוסף לשומניות היתר, דבר הגורם לאי נוחות.
רגישות העור השומני
יש לזכור כי העור סופג דרך נקבוביות וזקיקי שיער (דרכם הוא גם פולט סבום, שומן וזיעה) עור בעל נקבוביות פעורות, נוטה להיות רגיש לחומרים פעילים כגון: חומצות פירות (גליקולית, לאקטית וכו’), רטין A או רטינול (חומצת ויטמין (A וכן להגיב מהר לטיפולי פילינג וזאת בניגוד לדעה הרווחת שעור בעל נקבוביות פעורות, אינו רגיש. עור זה, סופג מהר את החומרים דרך הנקבוביות, לכן מגיב העור ברגישות. בכל הנוגע לעור שמן-מפריש, ישנן דעות מוטעות ומיתוסים, שנוצרו עם
השנים.
מיתוסים
1. כיווץ נקבוביות – אי אפשר לכווץ נקבוביות. כמו כן, אי אפשר לסגור נקבוביות. לנקבוביות לצערנו, אין דלת ! זהו מצב נתון, בדרך-כלל גנטי, הנוצר כאמור עקב שינויים הורמונאליים. ניתן לשפר את המצב ע”י קילופים וגם זאת באופן חלקי. שימוש בתכשירים המכילים חומצה אלפא ליפואית, משפרים את המצב עם שימוש לאורך זמן.
2. ניקוי עור תכוף בחומרים אגרסיביים – נשים, גברים ונוער, הסובלים משומניות יתר בפנים, טועים לחשוב ושוטפים את הפנים בעזרת תכשירים המכילים חומצות ועל בסיס אלכוהול מספר פעמים ביום. כמו כן, תכשירים מייבשים למיניהם, יכולים בשימוש תכוף ליצור פעולה הפוכה. ייבוש יתר של העור, רק גורם לעור לרגישות, אדמומיות ולמוח, לתת הוראה לבלוטות החלב, להפריש יותר סבום על-מנת להלחם ביובש שנוצר. יש להקפיד על שגרת ניקוי יומית אך עדינה.
3. עור שומני אינו מזדקן – כל עור מזדקן וכמובן גם עור שומני. להבדיל מאלו המטפלים בעורם באובססיביות, ישנם אלו אשר הרימו ידיים ומתנזרים מחומרי טיפוח לחלוטין, מתוך חשיבה ש”סבלנו בנעורינו משומניות ואקנה, אך לא נקבל קמטים”. נכון שעור שמנוני נוטה פחות לקמטים, אך זהו עור הנוטה לנפילת עור המתבטאת בקו הלסת, קמטי הבעה היורדים מסוף האף לכיוון הפה וכמובן קמטי המריונטה מסוף השפתיים לכיוון הסנטר. עור זה צריך טיפול בנוגדי חמצון, קילופים עדינים והגנה מהשמש כחלק משגרת הטיפוח והטיפול להאטת הזדקנות.
4. עור שמנוני לא צריך לחות – ישנם עורות שומניים אך חסרי לחות. שימוש במנורת ווד, מאפשר בקלות לבדוק את מצב לחות העור בשכבות העור העמוקות יותר. גם הלקוח/ה יכול/ה לראות את מצב העור לעומקו. ישנם תכשירי לחות רבים המתאימים למצב עור זה. תכשירים ייחודיים שאינם על בסיס שומן כי אם על בסיס לחות או סופחי לחות כגון: חומצה הילארונית – שתשפר את מצב לחות העור ללא תוספת שומן.
5. טיפול בעור בעל הפרשת יתר של שומן: יש להקפיד על ניקוי עדין של העור. יש לזכור כי ניקוי יתר לא ימנע הפרשת סבום מבלוטת החלב ואף יכול להחמיר את המצב. שימוש פעם ביום – בערב בסבון ניקוי עדין, יסיר את השומן העל עורי. מי פנים, המכילים ריכוז נמוך של חומצה סליצילית לשימוש פעמיים עד 3 בשבוע, יעזרו לשמור על המראה נקי של העור. החומצה הסליצילית, שייכת למשפחת הבתא הידרוקסי אסיד, והינה בעלת יכולת טובה להמיס שומן. אין להרבות בשימוש, כדי למנוע ייבוש יתר וגירויים.
חומרי גלם מומלצים
חומצה אזלאית
זהו חומר פעיל ייחודי, בכל איכויות רבות המופק במקור משמרים. החומצה האזלאית, הינה בעת תכונות אנטי בקטריאליות ולכן מתאימה לבעלי עור שמן, הסובל מהתפרצויות אקנתיות.כמו כן, מבהירה כתמי עור. בנוגע לעור מפריש, פורמולה פעילה המכילה חומצה אזלאית, בשימוש קבוע פעם ביום בערב. לאחר כחודשיים, חלה ירידה של עד 40% בייצור הסבום וזאת עקב הפרעה בשחרור האנזים אלפא 5. אנזים זה, מגרה את בלוטת החלב להפריש שומן-סבום. החומצה האזלאית, מפריעה לקשר זה ועל-ידי כך, מאיטה את קצב ייצור הסבום בבלוטה.
חומצה אלפא ליפואית
לעור שומני בעל נקבוביות מורחבות, מומלץ השימוש בתכשיר המכיל ריכוז גבוה של חומצה אלפא ליפואית. לחומצה זו איכויות מעניינות, אך בהקשר לנקבוביות מורחבות, שימוש קבוע מפעיל אנזים AP-1, המעכל קולאגן שניזוק ומעודד יצירת קולאגן חדש. שיפור בייצור הקולאגן, תורם למראה עור מוצק יותר ומטשטש את מראה הנקבוביות. יש להתמיד בשימוש כחודשיים.
עור שמן בקיץ
נשים וגברים בעלי עור שמנוני, סובלים בקיץ כאשר העור מזיע, בשילוב עם שומניות יתר – מתקבל מראה לא אסתטי.
1.יש להקפיד על ניקוי עדין של העור ושל הקרקפת (אפילו חפיפה יום יומית).
2.עור שמן – נראה במיטבו במראה נקי. אין להעמיס איפור ובמיוחד להימנע מפודרות. האבקה המתערבבת בשומן וזיעת הפנים, יוצרת מראה לא אסתטי.יש להמיר את הפודרות בקרם הגנה קליל על בסיס מים SPF15 לא יותר. ככל שעולה רמת ה- SPF, עולה שומניות התכשיר. ניתן לערבב עם מעט מייק-אפ נוזלי נטול שומן או על בסיס טיטניום דיאוקסיד, הנותן הגנה נוספת מהשמש. (oil free).
8. להימנע משימוש בחומרים המכילים: פטרולטום, לנולין, שמן מינרלי ושמנים בכלל. חומרים אלו, מצויים בקרמים לפנים, קרמי שיער ומייק-אפ. להימנע עד כמה שניתן.
9. לאלו המשתמשים בג’ל לשיער, קרמי לחות, מעצבי תלתלים וכו’… להקפיד לחפוף מידי ערב כדי למנוע מגע של החומרים בפנים.
* יש להמיר את השימוש בעפרונות עיניים הנוטים להימרח, באייליינר נוזלי עמיד כמו כן, מסקרות עמידות.
* את הגלוסים ושפתוני הלחות – להמיר בשימוש בעפרונות שפתיים בלבד או ליפסטיקים עמידים, למניעת התמרחויות.
* כשהעור מפריש במשך היום, להימנע מפידור. יש להשתמש במגבוני פנים, לנגב את העור בעדינות (להשאיר איפור עיניים ושפתיים) ולרענן את המייק-אפ. פידור נוסף, מעניק מראה לא נקי ואבקתי.
* לסובלים מנקבוביות פעורות – להימנע מסומקים כהים המבליטים את מראה הנקבוביות.
* במקרים של שומניות יתר קשה ומפריעה – יש לשקול שימוש מתון ברואקוטן. תרופה זו, פותחה עבור אקנה קשה. זוהי נגזרת של ויטמין A, הניטלת בבליעה ושימוש קבוע, מקטין את הפרשת החלב ואת גודל בלוטת החלב ובהחלט יכול להועיל לעור מפריש מאוד.יש להיוועץ ברופא עור, לערוך בדיקות דם תקופתיות ולהימנע מכניסה להי